søndag 16. oktober 2011

Andre eksamen gjennomført

Da er to av tre eksamener utført og den siste er praktisk. Tida har gått fort og vi har lært veldig mye på kort tid. Mange lurer nok på hva det egentlig er jeg lærer, og om jeg i det hele tatt lærer noe annet enn å være på ferie og nyte livet. Derfor tenkte jeg at jeg skulle vise dere eksamensoppgavene jeg har hatt i disse to eksamenene
Den første var Anatomi inkludert rørslelære og motorikk, og denne har jeg også fått eksamensresultat på. Og jeg er godt fornøyd med å få en B.
Her er er eksamens oppgavene vi hadde:

Anatomi

Oppgave 1

Markløft

a)      Hvilke ledd er i bevegelse i underekstremitetene i det utøveren reiser seg til en oppreist stilling? Hva heter disse bevegelsene og i hvilke plan og rundt hvilke akser finner disse bevegelsene sted?

b)      Hvilke muskler skaper de bevegelsene du beskrev i oppgave a og hvordan jobber denne muskulaturen for å skape disse bevegelsene?

c)       Beskriv disse musklene du identifiserte i oppgave b med utspring, feste og individuell funksjon.

d)      Hvilken muskelgruppe belastes mest og hvorfor?

e)      Øvelsen setter også store krav til musklene i truncus. Hvilke muskler jober for å hindre fleksjon av virvelsøylen? Beskriv med utspring og feste.

Oppgave 2

Benkpress

a)      Hvilke ledd er i bevegelse i overekstremitetene  i det utøveren hever vekten fra brystkassen? Hva hetter disse bevegelsene og i hvilke plan og rundt hvilke akser finner disse bevegelsene sted?

b)      Hvilke muskler skaper de bevegelsene du beskrev i oppgave a og hvordan jobber denne muskulaturen for å skape disse bevegelsene?

c)       Beskriv de musklene du identifiserte i oppgave b med utspring, feste og individuell funksjon.

d)      Benkpress består av å kunne senke vekten ned til brystkassen for så å heve den. Når er det denne øvelsen er tyngst? Begrunn svaret mekanisk.

Oppgave 3

Tegn opp et tverrsnitt av midten av låret. Identifiser ulike muskler og muskelgrupper som inngår inn i dette tverrsnittet på tegningen din.

Oppgave 4

a)      Hva er hovedforskjellen mellom predeterministisk og probalistisk epigenese?

b)      Beskriv Bernsteins sine tre stadium i motorisk læring og knytt de til eksempel på bevegelse

På fredag hadde jeg da eksamen nummer to, og det var i treningsplanlegging som også inkluderer fysiologi. Den var vanskelig og forberede seg til synes jeg fordi det er så enormt mye stoff å sette seg inn i og som er pensum. I tillegg så visste jeg at dette kom til å bli en skikkelig skriveeksamen. Men jeg tror det gikk bra, det føltes ihvertfall slik i etterkant. Men det gjenstår å få resultat om tre-fire uker.
Eksamensoppgavene så slik ut:
Treningsplanlegging
Oppgave 1
Bicepscurl er en øvelse hvor man bøyer underarmen opp mot overarmen. En viktig muskel i å utføre denne bevegelsen er biceps brachii.
a)      Beskriv den strukturelle oppbygningen til muskelfiberen i biceps brachii
b)      Beskriv de fysiologiske prosessene i både nerve – og muskelsystemet ved kraftutvikling/muskelkontraksjon i biceps brachii.
c)       Forklar sammenhengen mellom kraft og forkortningshastighet ved ulike typer muskelarbeid. Hvordan ønsker vi å påvirke denne sammenhengen gjennom spenst/hurtighetstrening?
Oppgave 2
Vebjørn og Håkon er to utøvere på topp nasjonalt nivå i langrenn. Begge har ca samme kroppsvekt og øyaktig samme maksimale oksygenopptak. Likevel presterer Håkon som oftest 30-60 sekunder bedre enn Vebjørn i  lengre konkurranser.
a)      Hvordan vil du forklare dette? Forklar hvilken type trening Vebjørn bør prioritere for å bedre prestasjonen?
b)      Hva er anaerob terskel, og hvordan kan Vebjørn og Håkon finne/måle sin anaerobe terskel?
c)       Hvilke endringer har skjedd i sirkulasjonssystemet til Vebjørn og Håkon i løpet av mange år systematisk utholdenhetstrening?
Oppgave 3
Ola er en godt trent mann på 25 år som har trent styrketrening jevnlig de siste 6 årene.
a)      Forklar hvilke faktorer som betemmer Ola`s maksimale muskelstyrke, og hvordan disse kan påvirkes ved trening.
b)      Drøft fordeler og ulemper ved trening i apparater i forhold til trening med frie vekter eller kroppen som belastning.
c)       Ola har som mål å trene styrketrening 5 dager i uken med fokus på optimal økning av muskeltverrsnitt (hypertrofi). Hvordan vil du anbefale Ola å dele opp treningen sin? Vis en grov oversikt over treningsuken til Ola (splittprogram) og lag en øktplan for en av dagene.
Oppgave 4
Generelle treningsprinsipper.
a)      Forklar hvordan utøverens prestasjonsevne endres i forbindelse med en treningsøkt (belastning) og i restitusjonsperioden etter økten (tilpasning).
b)      Nevn og forklar hvilke treningsprinsipper som er viktige å overholde for å få en optimal utvikling av prestasjonsevne over lengre tid.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar