lørdag 2. oktober 2010

Busstur i Bolivia og til Chapare Jungelen

Bussturen fra Cochabamba til Chapare er på ca 4 timer, men vi endte vel opp med ca 5 ½ pga mye trafikk og en del kø.

Chapare er et jungelområde mellom Cochbamba og Santa Cruz. Det må vel sies at det er en slags hovedvei, som krongler seg oppover i høyden før det går nedover igjen. Der naturen endrer seg totalt på toppen til å bli frodig og grønt, i forhold til brunt og støvete på Cochabamba siden av fjellet. Langsmed veien er det stort sett jordbruksområde. Vi ser lokale markeder med matvarer og småboder med frukt å drikke til salgs.

Vi har hatt en liten stopp og benstrekk. Det var et behov for å tisse, og det offisielle toalettet bestod av to båser med hull i gulvet, helt normalt. Vi betalte en 1Bol (80 øre) til en gutt og fikk i hvert fall med oss papir. Det ble også hamstret poser med kokablader som ”proviant” på bussen videre. Så da har vi prøvd det også. Veien er godt trafikkert, stort sett med gamle store lastebiler, de fleste av den typen med lave container traller med pressenning over, men vi ser også utrangerte Felleskjøp biler og andre kjente bedriftsnavn fra Rogaland på bilene. Noen som hvet hvordan de har havnet i Bolivia??
Godt midtveis når vi er høyt oppe ligger skydekke nedpå fjellene og vi kjører i tåkelandskap og noe duskregn. Det føles nesten som et vanlig vestlandsvær i Norge!

På korte strekninger ligger det steiner og knekte grener i veibanen, småras er ikke uvanlig. Det er stor produksjon av kokaplante i dette området vi er på vei til. En kontrollpost med politi skal passeres. Vi kom greit igjennom her, selv om vi har mange poser med kokablader med oss i bussen. Men det er ikke forbudt og dyrke kokaplante og være i besittelse av kokablad, men det er forbudt med kokain. Kontrollen sjekker transporten i begge retninger. Varedeklarasjoner og dokumenter bør være i orden hos sjåføren for å vise at det de frakter ikke skal brukes til kokain produksjon. Og kokain er selvfølgelig ikke lovlig å ta med seg. Sannsynligvis er det mye som går gjennom her allikevel. Korrupsjonen er stor her.
Når vi nærmer oss overnattingsstedet så forstår vi på bussjåføren at alt ikke er helt greit. Det finnes barrikader langsmed veien og sjåføren vil ikke kjøre helt frem. Og sette opp barrikader er måten og streike på her. Og for øyeblikket så er det busselskapene seg imellom som ikke er enige, og det gjør at vår sjåfør slipper oss av ca en km før stoppestedet. Vi tar bena fatt og går det siste stykket over en trafikkert bro.

Vel fremme møter det oss et trivelig hotell med bungalower, badebasseng og en stor fin hage. Vi nyter tilværelsen her resten av ettermiddagen.

Når kvelden kommer tar noen av oss turen videre mot det som må kalles for et sentrum. Vi går ett stykke, det vil si i bekmørke over broen og litt videre før vi finner en taxi buss som kjører siste stykke. Vi finner en plass med noen stoler og bord og tar oss noen øl. Her springer en søt liten jente rundt og rydder og kommer med glass, og viser oss sparepengene hun har. Mange av jentene her kikker veldig på det lyse krøllete håret mitt, og hun kommer på bort og ser litt sjenert på meg og prater på spansk. Heldigvis har vi med oss Marita, som har jobbet som frivillig i Bolivia tidligere og kan språket, den lille jenta vil ha oss med for å kjøpe tyggegummi. Selvfølgelig blir vi med. Hun traver av gårde i gatene og er tydeligvis godt kjent i området. Til slutt kommer vi til en liten butikk der hun ser på godteriet. Men denne lille jenta er smart, hun vil ha godterier, men vil ikke bruke sine egne sparepenger siden vi er med. Vi betaler denne ene tingen til henne. Kostet oss under en krone! Toalett besøket her var noe på grensen av hva mange orker tanken på, men må man så må man, og jenter kan også stå og tisse. Toalettet var fylt med……ja det meste, etter gudene må vite hvor mange toalett besøk. Den var altså tett, men ble allikevel brukt!

Å få transport og taxi er ikke bare enkelt i utkantstrøkene her. Vi er forberedt på å gå noen kilometer tilbake, men får heldigvis tak i en sjåfør med stasjonsvogn. Vi klemmer inn 8 voksne mennesker og kommer oss tilbake, om enn ikke helt trygt, men slik er det nå her. Og i det lystige laget som er samlet her, holdt vi koken til tidlig morgen på dette fine stedet.

Flaggermus i grotten i jungelen
Dagen derpå hadde vi både fiske og jungeltur på programmet, vi delte oss i to og noen fisket mens andre gikk i jungelen. Lunsjen bestod av nyfisket grillet fisk, beste måltidet hittil. I jungelen fikk vi se de mest spektaulære trær og grotter med dusinvis av flaggermuser.


1 kommentar:

  1. Hei på deg, høres ut som om du har en helt strålende tur så langt :) Ta masse bilder! Og ta de med til Oslo en gang du er på gjennomreis...

    SvarSlett